Francuski studio

Salut tout le monde! Moje ime je Nikolina i profesor sam francuskog jezika i književnosti. Ovo je moj blog, posvećen svima koji žele da savladaju gramatička pravila, jezičke nedoumice i da saznaju mnogo toga zanimljivog o francuskom jeziku i kulturi.

Makaroni – francuska poslastica koja je osvojila svet

 

 

Raspberry Chcocolate Tahini Macarons_0004-CR Meetak[2]

Kada kažemo “makaroni” najčešće pomislimo na testeninu i sve one slane recepte koji su nam stigli uglavnom iz Italije. Međutim, u Francuskoj, makaroni ( fr. macaron  ​[makaˈʁɔ̃] ) su poznati kolačići raznovrsnih boja i ukusa. Prave se od belanaca, šećera i bademovog brašna.

 

 

 

 

 

 

macaron_larousse_mymacaronrecipe.com_

 

Postoji više teorija o poreklu ovih kolačića. U enciklopediji “Larousse Gastronomique” se govori da su oni prvi put nastali u okviru manastira kod Kormerija 791. godine. Drugi izvor kaže da su kuvari Katarine de Mediči doneli recept iz Italije 1533. uoči njenog venčanja sa Anrijem II.macaron cormery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makaron koji je najpoznatiji danas sastoji se iz dva jednaka dela spojena filom i on se originalno zvao Žerbe (Gerbet) ili “Pariski makaron”. Jedni smatraju da je Pjer Defonten (Pierre Desfontaines) iz čuvene francuske poslastičarnice Ladire “Ladurée” tvorac ovakvih makarona dok drugi misle da je to ipak bio poslastičar Klod Žerbe (Claude Gerbet).

Macaron_I_August_2008

ph phm

 

Još jedan od čuvenih poslastičara je Pjer Erme. On je poznat po svom makaronu koji se zove Ispahan (vrsta ruže). Ispahan se pravi od malina, ruža i ličija (azijska trešnja). Pjer Erme je (potpuno opravdano) uporedio ovaj makaron sa “Šanelovim odelom”.

 

 

 

Makaron je najpoželjniji kolačić u Francuskoj, naročito u Parizu. Ali i drugi gradovi imaju istoriju vezanu za ovaj kolačić kao što su su Amjen (Amiens), Monmorijon (Montmorillon), Nansi (Nancy), Šartr (Chartres) i Kormeri (Cormery) i svaki od ovih gradova ima svoju vrstu makarona.

 

 

macaron_montmorillon

 

Monmorijon je poznat po svojim makaronima (slika desno) a tamo postoji čak i muzej posvećen ovim slatkišima.
Najstarija poslastičarnica je ”Maison Rannou-Métivie” u kojoj se koristi nepromenjen recept star 150 godina.

 

 

 

macaron-nancy_r U Nansiju su za recept ondašnjeg makarona zaslužne dve časne sestre, Margerit i Mari-Elizabet. Njih su zvali Makaron sestre (Les Soeurs Macarons). A 1952 je po njima nazvana jedna ulica u Nansiju u kojoj je nastao čuveni makaron.

Švajcarski makaron ili “luxemburgerli” je nešto manji i vazdušastiji od francuskog.

Macaron Day 2013

 

 

Ovi kolačići sve više osvajaju svet. Postoji i Dan makarona. On se slavi 20. marta u Parizu, Njujorku i Torontu. Tog dana možete dobiti besplatan primerak makarona  a deo prihoda od prodaje se daje u dobrotvorne svrhe.

 

Makaroni su jako popularni i u Aziji. U Južnoj Koreji (“ma-ka-rong”) se prave sa zelenim čajem a u Japanu (“makaron”) sa kikirikijem umesto badema.

Makaroni se prave od belanaca, šećera u prahu, kristalnog šećera, bademovog brašna i prehrambene boje po želji. Fil odnosno ganaš (ganache) se pravi od slatke pavlake i čokolade. U suštini, postoji bezbroj varijacija. Jedan od recepata možete naći na www.minjina-kuhinjica.com/desert/sitni-kolaci/macarons-u-parizu-i-kraljevu/, a za kraj pogledajte ove video recepte koji su dobri i za učenje francuskog jezika. Uživajte

 

 

 

Leave a comment

Information

This entry was posted on June 14, 2014 by in Zanimljivosti i razno.